Gabriel Dondin, del 5

Hej!

Mitt namn är Madeleine Eriksson.

Den här artikeln är tillägnad offren från den blodiga revolutionen i Frankrike som varade i många år, men framför allt är den här till en speciell person. Han kommer inte att veta att jag har skrivit den eftersom han dog av ett svärd i hjärtat den 13 januari 1823 när han försökte hjälpa en fattig man från att bli misshandlad. Men han har hjälpt mig mycket med artikeln eftersom jag har fått chansen att läsa om hans händelserika liv i hans dagbok. Mannen jag talar om heter Gabriel Dondin och han är en man att minnas! Gabriel var till och med vän med den kända kejsaren Napoleon Bonaparte.

Själva anledningen till denna speciella revolution var att förhållandena i Frankrike vid den här tiden var mycket dåliga, ingenting var rättvist och inget gick de fattigas väg. De rika människorna, alltså adeln och präster, levde i en slags drömvärld där de levde i överflöd med mängder med mat, vackra och dyra kläder av djurpälsar, utan att jobba till och med! Medan de fattiga slet som djur, vilket de ansågs vara också, för att få en dagslön på bara 20 sovs. Vilket knappt räckte till en limpa. De rika hade också sina värdefulla privilegier som gjorde det ännu värre för de fattiga, rikemanspacket kunde tillexempel ta ut skatter på broar trots att det inte var deras. De behövde inte ens betala skatt eftersom pengarna de tjänade var skatter från bönderna. I princip snodde de pengarna från de fattiga stackarna, och om bönderna sa ifrån. Då rök huvudet på torget i stan. I dagens samhälle skulle man aldrig ha tillåtit det som hände då, att bara de som har pengar och bor på tillexempel på Östermalm har rätt att gå runt i ordentliga kläder. De skulle också kunna gå fram till en fattig och säga att han gick konstigt och kräva honom på pengar för det. Det är inte okej! För det var så, på ett ungefär, som det var i Frankrike då.  Och efter ett år av dåligt väder som gjorde att skördarna blev dåliga så steg priset på bröd och sådant, de fattiga fick då nog och gjorde uppror och krävde att kungen agerade, när han inte gjorde det så stormade de Bastiljen och Invalidhotellet.

Revolutionen påverkade inte bara hur det såg ut just då, utan även hur det skulle bli i framtiden också. Än idag är tillexempel fortfarande monarkin avskaffad och de lever i en republik, och den skillnaden blev till under franska revolutionen. Men mycket annat ändrades också, inte bara monarkin, den påverkade hela folket i (framför allt) Paris. Men även alla andra länder i Europa, för när befolkningen i andra Europeiska länder fick veta hur fransmännen gjorde uppror vågade de också göra motstånd mot saker de tyckte va dåliga, de förstod att för att få sitt liv bättre var man tvungen att agera. När Frankrike fick sin kejsare Napoleon Bonaparte och han skapade ”Code Napoleon”, som var väldigt bra för folket. Det gjorde i princip att hela Europas befolkning fick bättre regler och lagar, eftersom de som styrde i landet var rädda att deras folk skulle göra samma sak som i Frankrike om de inte också fick det bättre ställt. På det sättet hjälpte Napoleon hela Europa utan mening att göra det egentligen. Men den absolut största förändringen som hände var att demokratin blev stor i Europa. Frankrike hade fått det genom ”Eden i bollhuset” och därmed var det ett stort kliv framåt, eftersom Frankrike bestämde modet på den tiden tror jag därför att flera länder gjorde samma sak, för att kunna kallas moderna.

Fast man ska komma ihåg att förmodligen så blev många människor i Paris maktgalna när de insåg att man genom blod och mord kunde få mycket som man ville, de blev nog giriga när de först fick demokrati och sedan fred. De fick efter ett tag nästan allt de ville, vilket inte heller det är bra. Jag tycker att man kan ge exempel på det genom Napoleon, han blev maktgalen och ville ta över världen. Fast idag finns det inte på samma sätt sådana maktgalna människor där, det ”växte” bort. Men revolutionen medförde mer bra saker än dåliga, jag tror faktiskt att folket lärde sig samarbeta med varandra och acceptera människor som hade problem, oavsett hudfärg etc. För att visa makthavarna att de stod enade mot dem, för tillsammans är man starkare. Kungen och dem som styrde fick nog sämre känsla av att de hade kontrollen då.

Jag själv tror att revolutionen i det stora hela var bra, för annars kanske vi hade levt som de gjorde idag. Och jag tror att om Gabriel Dondin hade levt idag så hade han varit oerhört nöjd med resultatet av vad han och den franska befolkningen åstadkom.

Till minne av Gabriel Dondin och ”Los toros locos”.

Published in: on januari 13, 2011 at 10:05 f m  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://frrev.wordpress.com/2011/01/13/gabriel-dondin-del-5/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lämna en kommentar